PLAY
DRAG
scroll

Long House

Set within a clearing surrounded by nature, this replacement dwelling ensures a strong connection to the natural surroundings.

Client
Mr & Mrs Hayland
Location
Exmoor National Park
Project Type
Domestic
Size
245m2
Status
Planning
Year
2020
No items found.
01

brief

The existing dwelling which occupies the site has very little connection to the context which wraps around it. Its small apertures and uninspiring appearance have lead to exploring its replacement. The extent of alterations required render utilising the existing shell unviable, and so demolition and replacement we decided to be the most efficient option. The brief was simple; to create a linear home which connects harmoniously with nature. The linear form creates a dual aspect from all rooms which takes advantage of both the morning and evening sunlight.

02

result

The outcome is linear ground floor, which is exaggerated by the horizontal white bricks which wrap the entrance storey. The upper floor breaks the linear focus somewhat and introduces 4 framed openings delineating the 4 double bedrooms above. Each frame is connected by a smaller, subservient volume which contains the en-suite bathrooms which have an equally strong connection to the tree-lined vista. Creating inverted frames which house the bedroom windows allows for some depth and relief to the fa├žade but dually provides an element of solar shading during the summer months to control overheating, a symptom often associated to homes with large areas of glass.

03

CLIENT

Check back soon for a client testimonial.

next project

next project

next project