PLAY
DRAG
scroll

The Old Boat Yard

The design, while contemporary, has a clear process which stems from the existing facade/geometry.

Client
Private
Location
Undisclosed
Project Type
New Build
Size
170m2
Status
In Progress
Year
2020
No items found.
01

brief

The purpose of this activity is to maximise the use of the site which is under-used to realise a considered home which refers to the existing & neighbouring geometry. The replacement will serve as a dwelling, taking advantage of the far-reaching views and established access off the popular village road. The presence of an existing structure on the site which is aging and requires maintenance begins the argument for its deconstruction and re-erection, suggesting something which serves a need for the local family, while respecting the streetscene and neighbouring dwellings. The form, apertures and overall appearance take influence and make reference to the characteristics of the existing building to aid in formulating an appropriate piece of design.

02

result

The outcome stems from the analysis of the existing building which highlighted key features which characterised the existing structure. Those were: 1) Thick flanking walls book-end the glazed opening, 2) A horizontal linear band of glazing, 3) The lower ground floor opening defined by two vertical columns separating it into three, arguably-even bays, and 4) The presence of the stone boundary wall. These characteristics have be carried over to the new building in order to make reference to the previous geometry. It aims not to deviate significantly from the key defining attributes, and instead celebrate them as a nod back to its former appearance. The proposal welcomes the user with a view through the entire building upon entry, and a new storey above offers elevated open plan living area which looks over the Estuary and sand dunes beyond.

03

CLIENT

Check back soon for a client testimonial.

next project

next project

next project