PLAY
DRAG
scroll

Smugglers Run

A contemporary modest annex overlooking the Estuary.

Client
Mr Pheasant
Location
Appledore
Project Type
Domestic
Size
60m2
Status
Technical Design
Year
2020
No items found.
01

brief

The existing structure has been subject to multiple additions and uses over the years, and was in a poor condition in need of replacement for both visual and structural purposes. The ‘hotchpotch’ of different materials and forms are not cohesive; subject to damp and rot due to improper building methods and techniques in the past. As a result, the brief was to provide a modest replacement annex, containing only 1 bedroom, a kitchen, living, dining space, along with the necessary amenities. Finally, a much needed garage off the road would also double as a workshop for the client, wrapping many used up into one, modest replacement structure.

02

result

The outcome is a split level building arranged over 3 floors, one of which is embedded into the gradient to appear visually as a 2 storey structure from the highway. The enlarged garage hides most of the first floor volume, which is aided by the fact it has been pushed back from the façade line to ensure subservience. The building is modern, but still uses materials from the surrounding context to ensure its appropriateness in it's setting. Breaking up the façade with differing materials and offering relief (some materials pushed back) overcomes the threat of a large white, stark façade. The internal organisation of rooms has cleverly incorporated all the desired uses into a constrained footprint.

03

CLIENT

Check back soon for a client testimonial.

next project

next project

next project