PLAY
DRAG
scroll

Walking on Waves - Saunton

A building which aims to nestle into it's coastal context.

Client
Walking on Waves
Location
Saunton Sands
Project Type
Commercial
Size
50m2
Status
Planning
Year
2021
No items found.
01

brief

Saunton Sand Beach is situated within an Area of Outstanding Natural Beauty and is at the centre of the UNESCO-designated North Devon's Biosphere Reserve, where Braunton Burrows lies at the heart and Croyde located just around the headland. It is popular with surfers, both local and tourists who often come to learn to surf, and where better. Our brief to reinvent the appearance of the existing structure which serves Walking on Waves - a local Surf School established by Sarah Whiteley, a former European champion has realised a building which offers much the same uses as the existing informal structure, but enhances the appeal of the school. Currently, a raised deck fronts the pathway leading to the beach, with board storage beneath, and a garden shed houses wetsuits of varting size. Our concept derives simply from the 4 separate uses/needs of the replacement structure. The massing is characterised by the different uses, and the building is functional. The limited footprint led to the creative use of space to realise a modest building which meets all of the current and future needs of the business.

02

result

A newly formed reception area fronts the public thoroughfare to the north, with bifold doors opening to allow a seamless connection between outside and in, and forms an inviting transition for potential customers. This space is large enough to provide a desk & storage/shelving and a number of seats/bench. Steps to the deck alongside the reception volume lead to the raised replacement deck which will view over the dunes towards the sea. The most southern volume will be the wetsuit store and 2no. changing rooms. Storage of the surfboards remain beneath the deck to make maximum use of this volume. The entire structure will be wrapped with vertically hung timber cladding; pre-weathered to make reference to the coastal location. The grey/silver tones mimic driftwood, and are muted colours appropriate to the surroundings. The timber will continue up alongside the steps and the terrace, with every other slat removed, forming a perforated balustrade. A metal handrail will tie it all together and allow views through to the deck. The top of the balustrade is to line through with the parapet roof(s) for continuity and the roof itself is suggested as a living roof with dune-like grasses to relate to the dunes directly alongside. This helps to show evidence of contextual consideration and limits the impact of the building in its sensitive location, aiming for a seamless transition between the building and the dunes behind. A strong underpinning relationship to its coastal context will aid it in settling into its surroundings, while being of architectural intrigue.

03

CLIENT

next project

next project

next project